Mythes en mogelijkheden: wat werkt er eigenlijk in de GGZ? - 21 april 2022

Mythes en mogelijkheden: wat werkt er eigenlijk in de GGZ? - 21 april 2022
21/04/2022 09:30 - 16:30
Doelgroep:
POH-GGZ
Organisatie:
Medicamus Academie
Locatie:
Bouw & Infrapark
Aanvang:
9.30 uur (inloop vanaf 9.00 uur)
Inlichtingen:
Gerja Evink nascholing@medicamus.nl 0341-217252
Accreditatie:
wordt aangevraagd bij de LV POH-GGZ en de V&VN

Programma

In de GGZ verschijnen voortdurend nieuwe therapeutische modellen die nóg betere resultaten beloven dan eerdere modellen. Deze claims blijken nooit stand te houden; nieuwe behandelmethodes doen het niet beter dan de vorige.

De effectiviteit van de therapiemodellen is in de afgelopen decennia ook niet toegenomen. De methode die wordt toegepast, blijkt bovendien slechts een klein deel uit te maken van de werkzame factoren in GGZ-hulpverlening en in de levenscontext en het functioneren van de hulpvrager.     
  

Hulpverleners, hulpvragers en beleidsmakers houden echter hardnekkig vast aan het idee dat de GGZ steeds meer kan en betere resultaten boekt. Deze mythe van vooruitgang wordt aangejaagd door een doorgeschoten marktwerking, wetenschappelijke blikvernauwing en maakbaarheidsdenken in de samenleving. Hierdoor wordt onmacht in hulpverlening verhuld en blijven belangrijke vragen onbeantwoord en onderbelicht: 

In welke mate kan een hulpverlener psychisch lijden eigenlijk beïnvloeden? 

Hoe weet een hulpverlener of de hulpvrager goede hulp wordt geboden? 

Leidt therapeutische hulpverlening tot verandering of helpt het vooral het lijden te verdragen? 

Wie is eigenlijk het meest gebaat bij het gebruik van een behandelmodel: de hulpvrager of de hulpverlener?   

Op deze vragen zullen we uitgebreid ingaan tijdens deze studiedag. En op wat dit betekent voor het werk als POH-GGZ en patiënten in de dagelijkse praktijk. De belangrijkste mythes in de GGZ komen aan bod en daarbij ook de beperkingen en onmacht van GGZ-hulpverlening. Daarna gaan we uitgebreid in op de factoren die, volgens wetenschappelijk onderzoek, wél het verschil maken, de zogenaamde ‘algemeen werkzame factoren’ (common factors): de persoon van de hulpverlener en de kwaliteit van de hulpverleningsrelatie. Hoe kunnen we onze eigen, unieke kwaliteiten zo goed mogelijk inzetten in het hulpverleningsproces? Ook gaan we in op de mogelijkheden en dilemma’s bij het betrekken van naasten in de hulpverlening en het vragen van rechtstreekse feedback over het hulpverleningsproces aan de hulpvrager. 

Een dag voor verdieping en nieuwe inspiratie voor de dagelijkse POH-GGZ praktijk! 

Docent

Flip Jan van Oenen is arts, systeemtherapeut, onderzoeker en auteur van diverse boeken en artikelen. Hij is werkzaam bij het Centrum voor Relationele Therapie van Arkin en het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie. 
Bij Arkin verrichtte hij wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van cliëntfeedback en de invloed van de kwaliteit van de therapeutische relatie op het behandelresultaat. Hij verdiepte zich grondig in de wetenschappelijke literatuur over de effectiviteit van GGZ-hulpverlening. 

 

Deelnemers ontvangen tijdens de studiedag kosteloos ‘Het misverstand psychotherapie’ van Flip Jan van Oenen.  


Locatie:

  • Bouw & Infrapark
  • Ceintuurbaan 2
  • 3847 LG Harderwijk

Let op: niet alle navigatiesystemen leiden u naar de hoofdentree. Volg onderstaande beschrijving en let op de borden langs de weg! 

Vanuit Amersfoort (A28)

U neemt de afrit Lelystad/Harderwijk/Dolfinarium (afrit 13), bij verkeerslichten rechtsaf de N302 op (Ceintuurbaan) en vervolgens de eerste afslag links.

Vanuit Zwolle (A28)

U neemt de afrit Lelystad/Harderwijk/Dolfinarium (afrit 13) Ga bovenaan de afrit bij de verkeerslichten linksaf de N302 (Ceintuurbaan) op. Vervolgens de eerste afslag links.

Vanuit Lelystad

U volgt de N302 en kruist de A28, vervolgens neemt u de eerste afslag links.

Vanuit Apeldoorn

U volgt de N302 (Leuvenumseweg), bij de verkeerslichten rechtsaf de N302 vervolgen (Ceintuurbaan). Vervolgens de eerste afslag rechts.