Verdiepingsworkshop: Kanker en Intimiteit - 1 november 2022

Verdiepingsworkshop: Kanker en Intimiteit - 1 november 2022
01/11/2022 19:00 - 21:00
Doelgroep:
Huisarts, Overig, POH Ouderzorg, POH-GGZ, POH-S, Verpleeghuisartsen
Organisatie:
Onco in balans, HDI, Raedelijn, Medicamus academie
Locatie:
Online
Aanvang:
19.00
Inlichtingen:
nascholing@medicamus.nl
Accreditatie:
2 punten

Workshop Kanker en Intimiteit

1 november van 19.00 tot 21.00 uur, online

 

Ongeveer 115.000 mensen per jaar krijgen de diagnose kanker. Naast de lichamelijke gevolgen, heeft kanker ook psychisch enorme impact. Op de patiënt zelf maar ook op zijn of haar naasten. Dat weten we vanuit Onco in Balans en GezondVeluwe als geen ander. Vanuit verschillende disciplines hebben wij te maken met mensen die getroffen zijn door kanker. Als professional willen we meer leren over de psychische impact en wat wij als zorgprofessional vanuit de regio Noordwest Veluwe hierin kunnen betekenen. En uit gesprekken met patiënten en professionals komt naar voren dat er behoefte is aan zorg en ondersteuning bij psychosociale klachten op verschillende momenten na de diagnose kanker. Daarom organiseren we een reeks workshops over de psychosociale gevolgen van kanker. 

Na een succesvolle startworkshop ‘Leren leven met kanker’ hebben we in het voorjaar van 2022 twee verdiepende workshops georganiseerd: ‘Vermoeidheid bij kanker’ en ‘Angst na kanker’. In november vinden de workshops ‘Kanker en intimitiet’ en ‘Kanker en gezin’ plaats. De verschillende workshops zijn los van elkaar te volgen.

 

Seksualiteit en intimiteit zijn belangrijk thema’s in een relatie. De diagnose kanker zorgt vaak voor veranderingen op dit gebied. Door de behandeling kunnen lichamelijke problemen spelen, die ervoor zorgen dat patiënten het vertrouwen in hun lichaam verliezen. Sommigen willen zij uit angst of schaamte helemaal geen seks meer, of de behoefte eraan is verminderd. Zij moeten op zoek naar een nieuw evenwicht. Dat is niet altijd een makkelijke zoektocht.

 

Mahmoed Chamany Zadeh spreekt als seksuoloog en systeemtherapeut bij het HDI veel stellen die moeite hebben om weer op één lijn te komen na de behandeling van kanker. “Er zijn drie belangrijke regels in een partnerrelatie; gelijkwaardigheid in relatie, optimale onderlinge communicatie en inzet en investering van de partners in de relatie. De diagnose kanker kan dit vaste patroon doorbreken. De ziekte kan een relatie onder druk zetten of juist voor verbinding zorgen. Door er niet over te praten kunnen spanningen ontstaan of juist afstandelijkheid.” In deze workshop vertelt Mahmoed over de impact van kanker op intimiteit en seksualiteit en wat je daar als zorgprofessional in kunt betekenen. 

 

 

Na aanmelding ontvang je een paar dagen voor de workshop de ZOOM-link

Deze workshop gaat alleen door bij voldoende deelnemers.


Locatie:

  • Online
  • n.v.t
  • n.v.t n.v.t